Lleweni Lojë Farm: Wonderkrater

Emri i Wonderkrater ndoshta rrjedh nga forma krater-si e madhe, tumë konkave torfe që ngrihet mbi syrin e pranverës. Torfe është i ngopur me ujë në thellësi, kështu toka në tumë ka tendencë të luhaten, kur u hodh mbi, e cila ndoshta ka çuar në "Wonder" në emër. Një grumbull gurësh torfe, në mënyrë të pazakontë në gjysmë-thatë mjedis Savannah e Afrikës Jugore në brendësi, ruan dëshmi të rrallë të palaeoenvironment dhe klima e rajonit.

Wonderkrater përfaqëson një nga 50 Faqet e ngrohtë pranverë njohur në Afrikën e Jugut, 35 nga të cilat ndodhin në Gauteng (Scott 1982). I ndodhur pranë ligatinave Nylsvlei dy orë në veri të Johanesburg, Wonderkrater është një grumbull gurësh të madhe torfe formuar nga një pranverë artezian që rritet së bashku një defekti, intersecting shkëmbinj të Karoo supergrup (200 milion vjet), Kompleksi Bushveld (2 060 milion) dhe Waterberg Group (1 800 milion vjet të vjetra).

rëndësi

Wonderkrater është i vendosur në periferi të lymore Nylsvlei, dhe ushqehet nga Waterberg varg në perëndim të saj. Kjo është një zonë e sedimentimit aktive, dhe të gjitha sedimenteve dorëzuar nga degët mbahet në lymore. Hetimet paraprake tregojnë se si grumbull gurësh dhe terrenin përreth duket të jenë aggrading në pak a shumë të njëjtin ritëm. Zona përreth merr sedimenteve, rërë kryesisht trashë-trashë mesme, nga rrjedha e përroit nga lumenjtë të vegjël. Këto streams humbasin shkarkimin si rezultat i infiltrimit të ujit, dhe gradualisht bëhen më të vogla në drejtim të rrymës, në fund të fundit duke u zhdukur fare. Kjo humbje e rezultateve të ujit në depozitimin e sedimenteve. Sedimenteve të depozituara në këtë mënyrë është e shpërndarë më tej nga fletë përmbytjet gjatë stuhive të rënda (McCarthy & Hancox 2000; McCarthy et al. 2002). në të kundërt, të aggrades grumbull gurësh, si pasojë e akumulimit të torfe dhe produktet e oksidimit të torfe, kryesisht organet silicë quajtur phytoliths. Phytoliths, si polen, kanë forma karakteristike të përcaktuara nga centrali pritës, kështu që janë të dobishme në rindërtimin ndërrime në paleolitik-bimësi (shih për shembull Rossouw 1996). Tumë aktualisht rritet për 2.5 më sipër terrenit përreth. Hetimet tregojnë se ai përbëhet pothuajse tërësisht nga materiale bimore-rrjedh (torfe dhe torfe oksidohet), e cila shtrihet në një thellësi prej të paktën 8 milion nën sipërfaqen.

Torfe është një tokë kafe-zi që është formuar në acid, kushtet anaerobe ligatinore. Ajo është e përbërë kryesisht nga pjesërisht dekompozuar, çështje lirshëm kompakt organike me. Peat përbëhet kryesisht nga kallamishte, lë, fruta, pemë të vdekur, polen, phytoliths dhe mbetjet e kafshëve, të gjitha në një gjendje relativisht të ri për shkak të normës së ngadaltë dhe të ndalur dekompozim. Tokat plot me ujë kanë pak oksigjen, e cila pengon dekompozim e materies organike nga anaerobe mikroorganizmat, e cila tretem çështje organike ngadalë dhe jo të plotë, dhe të bëhet i paefektshëm në rritjen e thellësi (Grundling & gjoks 1999).

Ka dy lloje kryesore PeatLand: bogs dhe fens. Një bog është një PeatLand që është ushqyer nga shiut vetëm. Një fen është një PeatLand që është ushqyer nga të dy shiut dhe ujërave nëntokësore. Tabela e ujit mund hark lart në fen, duke shtuar elemente minerale nga shkëmbinjtë nëntokësore. Wonderkrater, si shumica e peatlands në Highveld, është një fen. Uji në tumë rrjedh nga thellë që qarkullojnë ujërat nëntokësore, në fund të fundit që rrjedhin nga reshjet në rajon. Siep Talma, e CSIR në Pretoria, datë e ujit duke përdorur izotope radioaktive, dhe e themeluar që ajo ra si shi për 17 000 vite më parë. Ajo ka një përbërje të veçantë kimike; e pasur me fluoride, karbonat kalciumi, sodium dhe klorur.

Wonderkrater është një nga pak vendet e lashta të pranverës lidhur me depozita torfe polen-duke, dhe kështu ka qenë subjekt i një polen fosile të detajuar (palynological) studimi i kryer nga Prof. Louis Scott nga Universiteti i Shtetit Lirë (Scott 1982, 1989, 1999; Scott & Vogel 1983; Scott & Thackeray 1987; Scott et al. 2003). karbon 14 takim tregoi se e sipërme 8 m i torfe formuar nga akumulimi i vazhdueshëm gjatë fundit 34 mijë vjet. Polen në torfe duke ruan një rekord të bimësisë në rajon gjatë këtij intervali kohor. Duke përdorur rezultatet e tij polen, Scott rindërtuar historinë bimësisë dhe klimë të kaluarën 34 000 vjet, dhe të lidhura ndërrime vegjetacionit me rekord polenit në sedimentet e liqenit në Tswaing Crater. Kjo dhënë pasqyrë në klimën në këtë rajon gjatë fundit 34 000 vjet, një interval shumë e rëndësishme koha, sepse ajo përfshin moshën e fundit akull, e cila arriti kulmin 18 000 vite më parë. Ky rekord palaeoclimatic për rajonin është një nga shumë pak në dispozicion për të brendshme të vendit.

Gjerë shpimit auger për të hetuar nënujor e faqes mbi një 400 x 250m2 zona, dhënat plazh interlayered, i ngrohtë, ash dhe horizontet organike torfe, disa prej të cilave përmbajnë një bollëk relativisht të lartë të mjeteve Middle Stone Age (datë për mes 30 000 and 200 000 vite më parë). Përveç vegla guri, mineral i pasur me ujë pranverë ka eshtra dhe dhëmbë të ruajtura, ndërsa torfe ka ruajtur një gamë të mbetjeve organike, duke përfshirë edhe farërat, degët, qymyr druri dhe insekteve carapaces. Kafshët janë treguesit kyç të mjedisit dhe kronologjike, dhe analiza e kockave të tyre mund të zbulojë shumë për agjentin(s) përgjegjës për ndryshimin dhe akumulimin e tyre. Flora, përveç duke reflektuar ambientin, ka kohë që janë përdorur për të bërë mjete, edhe pse këto janë të rralla në çdo vend arkeologjik. Shumë pak para-30 000 pjesë e vitit të vjetra janë gjetur në Afrikë.

Qëllimet e Kërkimit aktuale

  • Ne dëshirojmë për të marrë një sekuencë me rezolucion të lartë të moshave grumbullimit nëpërmjet tumë torfe kështu që ne mund të zgjidhur ndryshimet delikate në normën e rritjes së tumë
  • Nga kjo, ne shpresojmë për të marrë një kuptim më të mirë të efektit të ndryshimit të klimës në tumë
  • Ne do të marrim, analizuar dhe studiuar objekte nga faqja
  • Shiko për gjurmë të tjera të veprimtarisë njerëzore në vend
  • Eksploroni depozitave për kockave fosile
  • lidhen gjen (e.g. litike, faunë, flora) me rend polen Scott të përmirësojmë dhe të plotësuar të dhënat e ndryshimeve klimatike këtu dhe në nivel global
  • Retrieve para-20 000 lloje të bimësisë BP

Rezultatet paraprake

Një leje gërmimi është marrë nga Agjencia e Jugut të Afrikës Trashëgimisë Burimeve (SAHARA) leja No. 80/05/05/017/51 në 2005. Gërmimet kontrolluar në dy fusha kryesore të tumë (Gropa B dhe C) kanë dhënë një sekuencë me rezolucion të lartë të datave të radiokarbonit për torfe në pjesën e parë 3 m të depozitimit, dhe dhënë fragmente të eshtrave të një gamë të ndryshme të gjitarëve të mëdhenj. Një horizont rërë në bazën e depozitimit torfe përmban një në vend dhe të mirë-ruajtur mjetet Middle Stone Age me një moshë minimale 30 k. A core shpuar më parë nga kjo zonë tregon bardhë horizont rërë MSA të jetë i pari nga shumë nivele të tilla të përfaqësuara këtu.

Mirënjohje

Ne falënderojmë Dr. Walter Ward, pronari i tokës, për mbështetjen e tij dhe mikpritjen gjatë vizitave në terren. Ky hulumtim është financuar nga grantet (2005-i pranishëm) nga Fondacioni Kombëtar i Kërkimit (NRF), Këshilli i Kërkimeve University, Universiteti i Witwatersrand, Paleontologjisë Trust Scientific (PAST) dhe Shërbimi kulturor i ambasadës franceze në Afrikën e Jugut.

Referencat

– Bamford, M. & Henderson, Z.L. 2003. Një rivlerësim i fragment prej druri nga Florisbad, South Africa. Gazeta e Shkencave Arkeologjik. 30: 637-650.
– Clark, J.D. 1959. Parahistorinë e Afrikës Jugore. Penguin Books, Harmondsworth.
– Grundling, P-L. & gjoks, R. 1999. Peatlands e Afrikës së Jugut. Një broshurë e prodhuar nga
– Këshilli për Geoscience, Pretoria. Shtypur nga Share-Net për edukimin mjedisor.
– Lombard, M. 2005. Dëshmia e gjuetisë dhe hafting gjatë Epoka e Gurit e Mesme në Sibudu Cave, KwaZulu-Natal, South Africa: një qasje multianlytical. Gazeta e evolucionit të njeriut. 48: 279-300.
– McCarthy, T.S. & Hancox, P.J. 2000. Wetlands. In: thëllëzë, T.C. dhe Maud, R, R. (eds). Cenozoic Gjeologjia e Afrikës Jugore, 218 – 235, Oxford Monografi të Gjeologjisë dhe Gjeofizikës Nr. 40.
– McCarthy, T.S., kovaç, N.D., Ellery, W.N. & Gumbricht, T. 2002. Okavango Delta- gjysmë të thata sedimentimit aluviale fan lidhur me rifting fillestare. në R.W. Renaut dhe G.M. Ashley (eds). Sedimentimi në kontinentale përçarjet. SEPM Publikimi i veçantë. 73: 179-193.
– film, H.l. 1950. Një shtizë druri të moshës Interglacial treta nga Saksonisë së Poshtme, Jugperëndimore Gazeta e Antropologjisë. 6: 139-142.
– Oakley, K.P., Andrews, P., Keeley, L. H., Clark, J.D. 1977. Një rivlerësim i spearpoint Clacton. Procedura e Shoqërisë prehistorike. 43: 13-30.
– i vogël, J.R., et al. 1999. Klima dhe historia atmosferike e së kaluarës 420,000 vjet nga thelbi akull Vostok, Antarktidë. Natyra. 399: 429-436
– Rossouw, L. 1996. Nxjerrja e phytoliths opal nga dhëmbët fosilizuara të dy specieve bovid nga Florisbad. Eksploroni Inge i Muzeut Kombëtar të Bloemfontein. 12(8): 265-274.
– Scott, L. 1982. Një rekord Late polen Kuaternarit nga bushveld Transvaal, South Africa. Research Kuaternarit. 17: 339-370.
– Scott, L. 1989. kushtet klimatike në jug të Afrikës që nga maksimum fundit akullnajore, nxirret nga analiza polen. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology. 70: 345-353.
– Scott, L. 1999. Historia vegjetacionit dhe klima në Savanna Biome, South Africa, që prej 190 000 Ka: një krahasim i të dhënave të polenit nga Tswaing Crater (saltpan Pretoria) dhe Wonderkrater. Kuaternarit International. 57-58: 215-223.
– Scott, L. & Vogel, J.C.. 1983. Late profilin kuaternare polen nga highveld Transvaal, South Africa. Afrikës së Jugut Journal of Science. 79: 266-272.
– Scott, L. & Thackeray, J. F. 1987. analizë e shumëllojshme e epoka e akullnajave vonë dhe polen spectra Holocenit nga Wonderkrater, Transvaal, South Africa. Afrikës së Jugut Journal of Science. 83: 93-98.
– Scott, L., Holmgren, K., talmë, A.Ş., Woodborne, S. & Vogel, J.C.. 2003. Mosha interpretimi i Wonderkrater sedimenteve pranverë dhe vegjetacionit ndryshimit të në Savanna Biome, Limpopo Province, South Africa. Afrikës së Jugut Journal of Science. 99: 484-488.
– Thieme, H. 1997. Më të ulëta spears paleolitit të gjuetisë nga Gjermania. Natyra. 385: 807-810.
– Wadley, L., Lombard, M & Williamson, B.S. 2004. Testet Analizat verbër mbetjeve parë: Rezultatet dhe mësimet e nxjerra. Gazeta e Shkencave Arkeologjik. 31: 1491-1501.
– Williamson, B.S. 2004. Middle Stone Age mjet funksion nga analiza e mbetjeve në Sibudu Cave. Afrikës së Jugut Journal of Science. 100: 174-178.